Programe

Suport psihologic

Nu există corp fără psihic așa cum nu poate exista nici psihic fără corp. Este mai important ca oricând să prevenim și să tratăm cancerul dintr-o perspectivă care să cuprindă, pe lângă aspectele biologice ale bolii și aspectele psiho-sociale.

Programe
Suport psihologic

Îngrijirea psiho-socială este esențială în gestionarea bolii neoplazice.

Diagnosticul de cancer aduce schimbări majore pe toate planurile vieții pacientului dar și a familiei sale. Este o boală cronică ce are un impact deosebit asupra desfășurării activităților generale, incluzând și integrarea socială, schimbări pe toate planurile vieții, cu o serie de nevoi speciale ce apar încă de la momentul diagnosticului și ulterior pe durata tratamentului.

Susținerea psihologică în demersul pentru recuperarea sănătății este un aspect important pe tot parcursul traiectoriei oncologice, dar și după finalizarea tratamentelor. Aceasta este o unealtă puternică în lupta cu efectele cancerului, atât pentru cei care abia au aflat despre un astfel de diagnostic, pentru cei care s-au vindecat cât și pentru familiile lor. E necesar să știi că există astfel de programe de suport, atât de consiliere individuală cât și de grup, iar a vorbi cu oameni care au trecut prin aceleași dificultăți este eliberator.

Grupul de suport, în mod deosebit, te ajută să-ți exprimi trăirile și să îți dezvolți aptitudini de gestionare a emoțiilor în astfel de situații. Studiile au arătat că oamenii care fac parte din grupuri de suport se bucură de o calitate mai bună a vieții, inclusiv un somn mai bun și un apetit mai ridicat.

Desigur, s-ar putea să preferi întâlnirea individuală cu un psihoterapeut care să îți ofere atenție exclusivă și încurajare. Nu neglija nici îndemnul la meditație, ba din contră, acum e momentul să te redescoperi și să accepți orice instrument care vine să te țină la suprafață în aceste ape tulburi.

Programul de suport psihologic elaborat de  specialiștii din Fundația Comunitatea Oncologică împreună cu psiho-oncologi, psihoterapeuți și specialiști din zona medicală și nutriție este centrat pe nevoile pacienților și familiilor acestora.

Energia grupului devine o resursă valoroasă pentru fiecare membru și îi ajută să facă față mai bine și să se simtă mai puțin izolați, să descopere și să aplice tehnici și metode utile în gestionarea provocărilor încă de la momentul diagnosticului.

Suport psihologic individual pentru pacienții oncologici

Suntem alături de fiecare pacient, ascultăm cu atenție nevoile fiecăruia, oferindu-le suportul psiho-social necesar încă de la momentul diagnosticului și pe tot parcursul bolii.

Grup suport pentru pacienții oncologici

O sursă valoroasă de informații, tehnici și metode, toate adaptate nevoilor specifice ale pacienților. Cadru securizat, confidențial și primitor care crează o energie de neprețuit.

Grup suport pentru familia pacienților oncologici

Înțelegem că impactul bolii neoplazice se extinde și asupra familiilor pacienților, încărcătura emoțională devine copleșitoare și acest aspect se răsfrânge asupra pacientului.

Importanța suportului psihologic

Modelul bio-psiho-social

Atunci când vorbim despre sănătate, inevitabil ne îndreptăm atenția asupra sănătății corporale și poate uneori scăpăm din vedere că nu suntem doar trup, ci și minte și suflet, și gânduri și emoții. Toate sistemele corpului nostru sunt interconectate – spre exemplu sistem nervos, endocrin, circulator, respirator, imunitar și desigur sistem psihic. Când sufletul nostru plânge, pentru că se simte rănit, pentru că se simte dezamăgit, pentru că se simte singur, suferă în egală măsură și trupul și mintea. La fel se întâmplă și când trupul nostru e bolnav, pentru că a fost neîngrijit, pentru că a fost agresat, pentru că a fost intoxicat, suferă în egală măsură și mintea și sufletul.

Când una din aceste părți este în suferință, manifestăm cel mai adesea, și cei mai mulți dintre noi, neîncredere, frică, îndoială, respingere, conflict interior sau vinovăție, adică exact acele manifestări care stau și la originea boli.

Dacă am vizualiza ființa noastră ca pe un tot în formă sferică, în abordarea medicală modernă ar trebui să luăm în considerare toate aceste elemente interne și să extindem analiza către factorii externi care o înconjoară asemenea unui strat suplimentar – factorii psihosociali: relațiile și satisfacția de la locul de muncă, apartenența la o comunitate, calitatea relațiilor cu familia și prietenii, factorii de stres, suportul psihologic, managementul timpului. Toți acești factori joacă un rol important în fiecare boală, și chiar mai mult, în unele dintre aceste boli reprezintă influențele dominante.

Impactul factorilor psiho-social

Atunci când reprimăm emoțiile – dar și atunci când ne lăsăm controlați de ele, cum ar fi în momentele de furie necontrolată – se produc dezechilibre la nivelul sistemului nostru nervos, endocrin, imunitar, intestinelor, inimii și altor organe iar rezultatul poate fi o boală cronică sau acută. Pe măsură ce furia reprimată se întoarce în cele din urmă împotriva noastră, sistemul imunitar poate să o urmeze, așa cum se întâmplă de exemplu în tulburările autoimune. O descoperire uimitoare a fost făcută la Universitatea din Virginia: cercetătorii au stabilit că sistemul nervos central este conectat direct la sistemul imunitar prin vase a căror existență nu era anterior cunoscută.

Așadar, sănătatea sau boala, sunt două stări care apar din combinația acestor trei tipuri de factori din viața persoanei. Factorii bio-medicali, elemente specifice (sensibilitate în fața unor factori de risc – fumat, alcool, radiații, viruși, bacterii, mediu toxic, etc) care se înlănțuie cu factorii nespecifici, factori psihologici și factori sociali. Acest cumul de factori poate influența prevenirea, apariția, agravarea sau recidiva bolilor.

Abordare

Diagnosticul de cancer aduce schimbări majore pe toate planurile vieții pacientului dar și a familiei sale. Este o boală cronică ce are un impact deosebit asupra desfășurării activităților generale, incluzând și integrarea socială, de la momentul diagnosticului și ulterior pe durata tratamentului, precum și o serie de nevoi speciale ce apar încă de la momentul diagnosticului.

Astfel suportul psihologic este esențial pentru înțelegerea, acceptarea și împlinirea nevoilor emoționale ale pacienților și familiilor acestora în toate etapele de evoluție a bolii, în timpul și după terminarea tratamentelor. Restabilirea stării de sănătate fizică și psihică, creșterea calității vieții necesită așadar, o abordare complexă, multidisciplinară (oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, anatomo-patolog, psiho-oncolog și alți specialiști în funcție de particularitățile cazului). Intervenția psiho-oncologică este complexă și necesită mare atenție la detalii. Imaginea de ansamblu clară, grija în construirea relației terapeutice vor permite personalizarea intervenției psiho-oncologice în funcție de fiecare pacient și nevoile specifice ale acestuia.

Intervenția în situația de criză este o formă de asistență în evenimentele de viață bruște, surprinzătoare și dezintegrante. Cancerul este un astfel de eveniment pentru mulți oameni, în special în următoarele momente de cotitură, distresul fiind semnificativ:

 • Suspiciunea unui diagnostic de cancer (etapa de screening);
 • Perioada de stabilire a diagnosticului;
 • Diagnosticarea cu un cancer avansat;
 • Descoperirea existenței unui risc genetic/familial pentru dezvoltarea cancerului;
 • Temporizarea tratamentului;
 • Intensificarea simptomatologiei;
 • Internarea/externarea din spital;
 • Schimbarea liniei de tratament/a modalității de administrarea a tratamentului;
 • Răspunsul ineficient la o linie de tratament oncologic;
 • Finalizarea tratamentului;
 • Vizitele de follow up și perioada de supraviețuire;
 • Tranziția spre etapa de supraviețuire;
 • Recurența/progresia;
 • Apariția unei recidive sau metastaze, mai ales dacă apare după o perioadă lungă de stabilitate și refacere la viața normală;
 • Tranziția spre etapa îngrijirii paliative

Psiho-oncologia

Fiecare dintre aceste momente necesită un sprijin psihologic profesional urgent. Distresul la pacienții cu cancer afectează calitatea vieții și supraviețuirea și ar trebui recunoscut, monitorizat, documentat și tratat prompt în toate stadiile bolii. Includerea pacientului într-un grup de suport este de asemenea cu atât mai eficientă cu cât este mai timpurie.

Intervenția presupune:

 • susținerea pacientului pentru a înțelege situația explicându-și totodată îndoielile;
 • construirea speranței pacientului prin arătarea perspectivelor pentru viitorul apropiat (săptămână, lună);
 • sprijin pentru pacient și familia acestuia prin construirea unei relații bune, ascultându-i poveștile, încurajându-i să-și exprime deschis sentimentele;
 • sugerarea unor măsuri specifice (de exemplu, consultarea suplimentară a medicului; adresarea unei organizații de ajutor, a unei asociații de auto-susținere sau a unui centru pentru dizabilități; apelarea unui asistent social voluntar; reconsiderarea deciziei de a renunța la tratament etc).
 • acienții care beneficiază de suport psihologic înregistrează un nivel mai scăzut al distresului oncologic și o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate mentală şi emoțională, scăzându-se astfel morbiditatea și crescând calitatea vieții în cazul pacienților diagnosticați recent cu cancer, aflați în tratament. De asemenea, pacienții se adaptează mai ușor la diagnostic, la intervențiile chirurgicale și tratamentele oncologice. Pacienții sunt încurajați să își dezvolte abilități de auto-ajutorare, auto-reglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei bolii oncologice (de la etapa de screening, diagnostic, tratament, remisie totală sau îngrijire paliativă).
 • Grupurile de suport pentru pacienții oncologici au o influență pozitivă semnificativă în evoluția cancerului, și grupul de suport poate deveni un loc de examinare a relațiilor, de a învăța cum să-și îmbunătățească unele dintre relații. Pacienții se pot pune în postura familiei, prietenilor lor, pot învăța tehnici de management al durerii și oboselii (prin tehnici de relaxare, auto-hipnoză care să inducă relaxare și analgezie).
 • Lucrul cu pacienții oncologici, în oricare etapă a traiectoriei oncologice, necesită de la un psiho-oncolog nu numai să aibă cunoștințe foarte bune de psihologie și psiho-somatică, cunoștințe de medicină generală, oncologie și radioterapie, ci și să manifeste optimism realist, înțelegere a contextului biopsihosocial, respect pentru toate etapele vieții umane și disponibilitatea de a însoți fiecare pacient în demersul pentru recuperare și creșterea calității vieții.
 • Trebuie adăugat, însă, că relația de încredere depinde și de atitudinea persoanei asistate (a ajuta este o interacțiune între cel care ajută și cel care este ajutat plus factori externi, printre care: imaginea de sine și încredere, adesea degradată de operațiile mutilante, nevoia de a renunța la muncă, căderea părului și alte efecte secundare, încrederea generală în oameni, interpretarea comportamentului psihologului și percepția negativă de sine (imaginea percepută a bolii, capacitatea individuală de a face față distresului oncologic).
 • Pentru a avea un impact semnificativ, suportul psihologic va fi adaptat tuturor acestor detalii și nevoi specifice ale fiecărui pacient, în decorul confortabil, prietenos și liniștit al locului în care se acordă.

Resurse

Conștientizare și prevenție

Informații actualizate despre boala neoplazică

Citește articolele pe care specialiștii noștri le-au pregătit pentru tine, descoperă resurse și informații actualizate din zona de cercetare.

Abonează-te la newsletter

Rămâi permanent informat în legătură cu proiectele noastre, evenimentele pe care le organizăm dar și informații utile.