În această perioadă a sărbătorilor de Crăciun, este important să recunoaștem că, în ciuda bucuriei care ne înconjoară, este posibil să simți o serie de emoții mai dificile. Este perfect normal să te simți copleșit, mai ales în contextul provocărilor pe care le întâmpini în procesul tău cu starea de sănătate actuală. Pentru oricare dintre noi, sărbătorile pot veni cu un anumit nivel de anxietate, din cauza așteptărilor setate la nivel de societate sau a problemelor din familie pe care nu le adresăm în mod direct în restul anului, din varii motive, și care ies la iveală atunci când petrecem mai mult timp împreună, fără a avea alte preocupări. Ținând cont de toate acestea, dorința de a te alătura tradițiilor și întâlnirilor festive poate deveni o povară.
Provocările cu care te poți confrunta
Este posibil să te gândești la momentele fericite petrecute în trecut, dar acum să simți că circumstanțele îți limitează capacitatea de a te bucura de aceste momente. Sentimentele de vulnerabilitate sau de neputință pot fi foarte puternice și este în regulă să le recunoști. Este important să îți amintești că nu ești singur și că este firesc să ai nevoie de ajutor în această perioadă.
Ne-am gândit să îți oferim câteva strategii care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva asupra Sărbătorilor – de la anxietate la bucurie.
Stabilește așteptări realiste
Fii blând cu tine însuți și ajustează-ți așteptările legate de sărbători. Este esențial să îți dai voie să te simți confortabil și să nu te obligi să participi la toate activitățile sau tradițiile. Poate că, în trecut, ai organizat petreceri mari sau ai participat la multiple evenimente, dar acum ai nevoie să evaluezi ce îți dorești cu adevărat. Gândește-te la cum ai putea să adaptezi aceste tradiții pentru a-ți oferi mai multă liniște. De exemplu, dacă îți place să gătești, dar te simți obosit, poți opta pentru un meniu mai simplu. Cere ajutorul altora în pregătirea bucatelor, creând astfel și momente de o și mai mare apropiere față de oamenii semnificativi din viața ta.
Ar fi de preferat să alegi să îți petreci sărbătorile într-un mod care să te facă să te simți confortabil, fără presiunea de a atinge standarde ridicate. Standarde pe care ți le setasei din proprie dorință sau poate contextual, fără măcar să conștientizezi de ce. Împărtășește-ți planurile cu cei dragi și ajustează tradițiile în funcție de nevoile tale.
Comunică deschis
Comunicarea despre ceea ce simți și despre nevoile tale este extrem de importantă în această perioadă. Nu ezita să îți exprimi emoțiile față de cei dragi, fie că este vorba despre tristețe, frustrare sau nesiguranță. O comunicare deschisă nu doar că te ajută să îți îmbunătățești starea, dar îi ajută și pe ceilalți să înțeleagă mai bine prin ce treci. Poate dorești să stabilești limite în ceea ce privește vizitele. Poate dorești să întrebi dacă cineva ar putea să te ajute cu activitățile pregătitoare. De asemenea, poți exprima dorința de a avea momente mai liniștite, în care să te poți relaxa. Fiecare persoană din jurul tău vrea să te sprijine. Comunicând deschis este mai probabil să primești ajutorul de care ai nevoie.
Practică tehnici de relaxare
În mijlocul agitației sărbătorilor, este benefic să găsești momente de liniște și să te îngrijeşti de tine. Explorează tehnici de relaxare care funcționează cel mai bine pentru tine. Meditația este un instrument valoros – poți începe cu sesiuni scurte de câteva minute și să îți crești treptat durata.
Respirația profundă este o altă tehnică eficientă. Incepe prin a inspira pe nas timp de patru secunde, simțind cum se umflă abdomenul, ține-ți respirația timp de patru secunde, apoi expiră lent pe gură timp de patru secunde. Repetă acest proces de câteva ori pentru a-ți liniști gândurile. De asemenea, poți folosi Practica de respirație conștientă accesând acest link.
Sau poți asculta o melodie relaxantă în timp ce te concentrezi asupra propriului tău ritm de respirație.
În măsura în care sănătatea fizică îți permite, plimbările în aer liber, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, pot fi un mod de a-ți deconecta gândirea și corpul de stresul pe care îl resimți. Îți recomand să îți rezervi câteva momente în fiecare zi pentru a te dedica acestor practici, indiferent cât de scurte ar fi. Chiar și câteva minute pot face o diferență semnificativă în bunăstarea ta. Fă-ți un obicei din a te opri și a respira profund, doar observând cum te simți și eliberând tensiunea acumulată.
Amintește-ți…
…că este în regulă să te simți exact așa cum te simți. Nu trebuie să te forțezi să arăți o față zâmbitoare atunci când lucrul acesta nu este în rezonanță cu tine. Sărbătorile pot fi o provocare din punct de vedere emoțional, dar, cu puțină planificare și sprijin, pot deveni acele momente de tihnă, apropiere de cei dragi, conectare și grijă față de tine. Ai dreptul să te îngrijeşti. Ai dreptul să îți protejezi sănătatea mintală în această perioadă, pentru a ajunge să poți simți acele momente de pace și bucurie de care ai nevoie, pe care le meriți și care pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea stării tale generale.
Așadar, Sărbătorile – de la anxietate la bucurie înseamnă: ia-ți timp pentru tine și nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie! Cu susținerea celor dragi și cu strategii adaptate nevoilor tale, poți transforma sărbătorile într-o perioadă de recuperare, nu într-una de stres.
Și nu uita că ai un sprijin și în noi, cei de la Fundația Comunitatea Oncologică; este nevoie doar să ne contactezi.
Sărbători în liniște și grijă față de tine!