Informare

Era colonoscopiei se apropie de sfârșit?

Acuratețea testelor de sânge naște noi speranțe în ceea ce privește screening-ul și detectarea precoce a cancerului colorectal.

Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal sunt tot mai aproape de a deveni o opțiune reală pentru pacienții care speră la alternative noninvazive și mult mai ”prietenoase” pentru procedura standard de colonoscopie.

Valul de speranță s-a născut după ce compania Guardant Health a anunțat că a obținut preaprobarea pentru testele sale de sânge pentru screening-ul cancerului colorectal. O eventuală aprobare din partea US Food and Drug Administration (FDA) ar fi următorul pas înainte ca producătorul să poată oferi publicului larg această opțiune.

Și companiile concurente precum CellMax Life, Freenome sau Exact Sciences, merg pe aceeași cale, iar dacă testele lor vor avea succes atunci medicii și pacienții vor avea în următorii ani deja mai multe tipuri de teste din care să aleagă, scrie publicația Medscape Medical News.

Potrivit unui articol publicat în luna aprilie de National Cancer Institute din SUA, această tehnologie ar putea detecta cancerul asimptomatic la nivelul câtorva organe printr-un simplu test de sânge, procedură numită adesea ”biopsie lichidă”.

”Testele de sânge vor fi din ce în ce mai mult utilizate”, recunoaște și doctor David A. Johnson, profesor de medicină și șeful secției de gastroenterologie de la Eastern Virginia Medical School din Norfolk, unul dintre cei care au contribuit la începuturile carierei sale la promovarea la scară largă a colonoscopiei.

De fapt, unele companii vând deja teste MCD (multicancer detection – n.red.), care includ și componente de determinare a cancerului colorectal.

Unele dintre cele mai populare teste MCD care sunt acum în vânzare se numără și testul Galleri de la Grail. La ora actuală, însă, testul Galleri (care evaluează 50 de tipuri de cancer) nu înlocuiește metodele tradiționale de screening precum colonoscopia, ci este recomandat a fi folosit în paralel cu ele, potrivit recomandărilor companiei producătoare.

Chiar și cei de la Guardant subliniază că testele lor pentru determinarea cancerului colorectal ar trebui folosite în paralel cu alte instrumente de screening, precum colonoscopia, nicidecum să le înlocuiască.

Ideea de a eluda metodele standard de screening precum colonoscopia nu e nouă, ba chiar își are rădăcinile în anii 60, când primele teste veneau cu promisiuni prea mari pentru capacitatea lor.

Zeci de ani mai târziu, însă, colonoscopia rămâne încă baza diagnosticului.

Potrivit unui raport recent al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, în 2018, 67% dintre adulții cu vârsta între 50 și 75 de ani au trecut prin procedurile recomandate de screening pentru depistarea cancerului colorectal și 60,6% au și trecut printr-o colonoscopie în ultimii 10 ani.

În plus, înainte să ne entuziasmăm la ideea că am putea scăpa de colonoscopie, este important să ne amintim că testele de sânge pentru determinarea cancerului colorectal au generat și câteva dezamăgiri, în trecut.

O istorie pestriță

Spre exemplu, compania germană Epigenomics a primit în 2016 aprobarea FDA dar nu a primit aprobarea Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) pentru a fi decontată la nivel național, în SUA.

Nici produsul Grail, cu un preț de listă de 949 de dolari, nu a primit încă aprobarea CMS, chiar dacă reprezentanții agenției recunosc că există un grad ridicat de interes în implementarea testelor de sânge pentru depistarea cancerului colorectal.

De fapt, specialiștii privesc cu rezervă inclusiv produse precum testele Guardant, despre care compania anunța în decembrie 2022 o senzitivitate de 83% și specificitate de 90% sau cele ale CellLife Max, despre care studiile făcute publice în februarie 2023 au arătat o senzitivitate de 92,1% și o specificitate de 91% în detectarea cancerului colorectal.


Desigur, toate aceste cifre se traduc într-o rată de eroare de 10%, o cifră ce pare mică dar care este încă prea mare în ochii medicilor care sunt îngrijorați din cauza eventualelor rezultate fals negative care pot da o senzație falsă de siguranță sau, din contră, din cauza eventualelor rezultate fals pozitive cu efecte tot atât de dramatice.

”Screening-ul e un întreg proces, nu doar un test. Pacienții trebuie să fie informați de faptul că nu avem suficiente date pentru a ști cum să folosim aceste teste cât mai eficient”, spune și profesor doctor Asad Umar șeful diviziei de prevenție a cancerului de la National Cancer Institute.

Cu toate acestea, doctor John M. Carethers, președintele American Gastroenterological Association (AGA), spune că este realist un viitor în care testele de sânge vor înlocui colonoscopiile de screening. Cel mai probabil, colonoscopiile vor fi folosite pentru pacienții care au o nevoie urgentă de diagnoză și tratament, spune el.

”În 20-25 de ani colonoscopiile ar putea fi doar o procedură terapeutică”, afirma el la începutul anului.

Diagnoză vs. prevenție

Indiferent de soarta testelor specifice pentru detectarea cancerului colorectal, un lucru e clar: colonoscopia nu va pieri, susțin specialiștii. Foarte mulți oameni vor ajunge la colonoscopie ca procedură de diagnoză în urma unui test de sânge pozitiv, iar unele persoane chiar vor alege colonoscopia în favoarea testelor de sânge.

În ultimă instanță, medicii și pacienții vor trebui să cântărească atent beneficiile unui test neinvaziv care poate doar să ofere un diagnostic versus o colonoscopie care oferă și un tratament preventiv.

”Până la urmă, scopul este prevenția cancerului, nu doar diagnosticarea sa”, amintește profesorul David A. Johnson de la Eastern Virginia Medical School din Norfolk.

 

Resurse:

https://www.medscape.com

Citește mai mult

Limfedemul este o afecțiune complexă, caracterizată prin acumularea de fluid limfatic în țesuturi, ce provoacă umflături semnificative în părțile afectate ale corpului, în special în membre. Deși poate apărea în

La începutul anului, peisajul emoțional poate părea destul de complicat, iar conceptul de “Blue Monday” se face remarcat prin impactul său asupra stării noastre de spirit și sănătății mintale. Această

În această perioadă a sărbătorilor de Crăciun, este important să recunoaștem că, în ciuda bucuriei care ne înconjoară, este posibil să simți o serie de emoții mai dificile. Este perfect

terapie hormonală

Speaker: Dr. Virginia Lazăr | Host: Psiholog Titiana Perfect | 2 octombrie 2024 *transcriere webinar PARTEA I – Prezentare Numele meu este Virginia Lazăr și sunt medic primar obstetrică și

Stigmatizarea și impactul acesteia asupra pacientului oncologic

Atunci când primiți diagnosticul de cancer, este natural să vă simțiți copleșiți. În afară de provocările medicale, mulți pacienți se confruntă cu probleme emoționale și sociale semnificative, inclusiv stigmatizarea. Studiul

Cancerul bucal ar putea fi identificat mai rapid și ar putea fi tratat în 90% din cazuri.
Conștientizare și prevenție

Informații actualizate despre boala neoplazică

Citește articolele pe care specialiștii noștri le-au pregătit pentru tine, descoperă resurse și informații actualizate din zona de cercetare.

Abonează-te la newsletter

Rămâi permanent informat în legătură cu proiectele noastre, evenimentele pe care le organizăm dar și informații utile.