Înlocuirea chiar și a unei mici părți din mâncarea consumată cu alimente cât mai puțin procesate scade semnificativ riscul apariției cancerului, arată cel mai recent studiu publicat în revista The Lancet, cercetare ce vine în completarea numeroaselor studii care au demonstrat de-a lungul timpului că alimentația are legătură directă cu incidența cancerului.
Studiul poartă numele European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) și a fost publicat în ediția din martie 2023 a prestigioasei publicații The Lancet Planetary Health.
În cadrul studiului au fost incluși peste 450.000 de oameni supravegheați începând din anul 1991 de ani iar concluzia a fost că înlocuirea a doar 10% din alimentele procesate cu alimente minim procesate a scăzut riscul general de cancer cu 4%, dar și riscul pentru anumite tipuri de cancer, printre care se numără și cancerul de esofag (risc scăzut cu 43%) și cancerul hepatic (risc scăzut cu 23%).
De asemenea, studiul a arătat o ușoară reducere a consumului de alimentele ultraprocesate este și ea eficientă, dar nu suficientă. Potrivit cercetătorilor, înlocuirea a 10% din alimentele ultraprocesate cu alimente minim procesate scade riscul general de cancer cu doar 1%, scade riscul de cancer hepatic cu 27% și riscul de cancer de esofag cu 20%, scriu jurnaliștii Medscape.
Cu pași mici, către o descoperire majoră
Studiul în sine își are originea într-o altă descoperire publicată recent de aceiași cercetători conduși de Nathalie Kliemann, doctor în medicină de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din Lyon, membră a Organizației Mondiale a Sănătății.
Acest prim studiu a evaluat peste 200.000 de adulți de vârstă medie din Marea Britanie și a arătat că pentru fiecare 10 procente în plus de alimente ultraprocesate, a existat o creștere de 2% la nivelul incidenței cancerului și o creștere de 19% a incidenței cancerului ovarian în mod deosebit.
Cercetătorii au vrut să înțeleagă mai bine care este legătura dintre gradul de procesare a alimentelor și riscul de cancer, iar pentru asta au avut nevoie de o cohortă mai mare de indivizi.
Astfel a luat naștere studiul Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) care a analizat 25 de zone din corpul a peste 450.000 de oameni. Participanții la studiu nu aveau predispoziție la cancer și au fost înrolați între anii 1991 și 2001, având, în medie, vârsta de 51 de ani.
Dintre cei 450.111 de oameni incluși în analiză, 47.573 au fost diagnosticați cu cancer în următorii 14 ani.
Alimentele ultraprocesate, o enigmă și un risc major
Alimentele au fost clasificate în funcție de nivelul lor de procesare folosind sistemul NOVA de clasificare: alimente minim procesate sau neprocesate (NOVA 1), ingrediente procesate (NOVA 2), alimente procesate (NOVA 3) și alimente ultraprocesate (NOVA 4). Studiul a evidențiat comparațiile dintre NOVA 1 și NOVA 3, dar și dintre NOVA 1 și NOVA 4.
În urma analizei a rezultat că înlocuirea chiar și a 10% dintre alimente procesate cu alimente minim procesate a redus semnificativ riscul general de cancer și în mod deosebit riscul de cancer de esofag, cancer hepatic, tumori cerebrale, cancer de gât, cancer de colon și cancer de sân apărut după menopauză.
Interesant este însă că atunci când vine vorba despre alimente ultraprocesate, informațiile obținute în studiu sunt minime.
Autorii explică acest fenomen prin faptul că la momentul studiului alimentele ultraprocesate reprezentau aproximativ 32% din doza zilnică de energie în rândul participanților la studiu, dar în ziua de astăzi procentul ar putea fi chiar dublu la nivelul țărilor europene.
Acesta ar fi și unul dintre motivele pentru care studiul oferă semnificativ mai multe date cu privire la legătura dintre alimentele procesate și cancer, pentru că numărul opțiunilor alimentare ultraprocesate la raft era semnificativ mai mic la începutul anilor 2000, explică autorii studiului.
Dacă, la bază, cel mai recent studiu reiterează concluziile cercetătorilor din ultimii ani, nu poate trece neobservat faptul că acest studiu a confirmat în premieră asocierea dintre consumul de alimente procesate și apariția cancerului colorectal și al celui de sân.
”Acest studiu este cea mai amplă investigație a asocierilor dintre procesarea alimentelor și riscul de cancer, iar această amplitudine explică de ce am putut identifica tipuri specifice de cancer”, spune dr. Kilemann, pentru publicația Medscape, făcând o comparație cu alte studii, pe cohorte mai mici.
Concluzia, însă, ne dă de gândit atunci când ne umplem coșul de cumpărături: cu cât mai multe alimente proaspete consumăm, cu atât riscul apariției cancerului scade. La polul opus, un consum ridicat de alimente procesate crește riscul de cancer, iar ideea nu a rămas doar la stadiul de teorie, ea a fost dovedită științific încă o dată în cel mai amplu studiu pe acest subiect.
Resure: