Informare

Ce este HPV?

HPV este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial.

Scurtă descriere

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.

Unele tipuri de HPV se elimină, de obicei, fără nicio intervenție, în câteva luni după infectare și aproximativ 90% se elimină în termen de 2 ani. Însă există tipuri de HPV care pot provoca probleme de sănătate, precum verucile genitale și mai multe tipuri de cancer atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Dintre tipurile de HPV considerate „de risc înalt”, 16 și 18 sunt implicate în apariția a 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase. Tipurile HPV cu risc scăzut, în mod special 6 și 11, cauzează 90% dintre verucile genitale.

Se estimează că aproximativ 80% dintre bărbații și femeile active din punct de vedere sexual vor avea cel puțin o infecție ano-genitală HPV în timpul vieții lor, însă majoritatea persoanelor cu sistem imunitar sănătos vor elimina în cele din urmă infecția din corp. Oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar dacă a întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea la ani după relațiile sexuale cu cineva purtător de virus. De aceea, este foarte greu de identificat momentul în care infecția a apărut în organism.

Transmitere

HPV (Human Papilloma Virus) se răspândește prin contact direct – piele pe piele – cu o suprafață infectată. Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relație sexuală, fie prin atingerea organelor genitale.

În cazuri rare, virusul poate fi transmis în timpul nașterii de la mamă la nou-născut. Acest tip de transmitere poate conduce la apariția unei maladii rare, dar grave, la copii, numită Papilomatoză Respiratorie Recurentă (PRR).

Testul Papanicolau și testarea HPV

Dacă aveți vârsta de peste 30 de ani și dacă testul Papanicolau arată modificări specifice, proba de test Papanicolau va fi examinată pentru HPV. Aceasta se numește testare combinată. Când femeile din această grupă de vârstă au HPV cu risc crescut, infecțiile lor sunt mai puțin susceptibile de a se reduce.

Acest lucru crește riscul de apariție a cancerului de col uterin în viitor. Un test pozitiv HPV NU înseamnă că aveți cancer. Este important de știut că simpla infecție cu HPV nu determină apariția cancerului. Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariția unor celule cu o creștere anormală (displazii), care ulterior pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în faza incipientă, iar cancerele se dezvoltă lent.

Tipuri de rezultate care arată modificări în testul Papanicolau

  • Celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată (ASC-US) – înseamnă că s-au găsit modificări ale celulelor cervicale. Modificările sunt aproape întotdeauna un semn al infecției cu HPV.
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scăzut (LSIL) – înseamnă că celulele cervicale prezintă modificări care sunt ușor anormale. LSIL este de obicei cauzată de o infecție cu HPV care deseori dispare de la sine.
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL) – sugerează modificări mai grave ale colului uterin decât LSIL. Este mai probabil ca LSIL să fie asociat cu precancerul și cancerul. Celulele scuamoase atipice nu pot exclude HSIL (ASC-H) – ASC-H înseamnă că s-au găsit modificări ale celulelor cervicale care ridică semne de îngrijorare pentru prezența HSIL.
  • Celule glandulare atipice (AGC) – Celulele glandulare sunt un alt tip de celule care formează stratul subțire de țesut ce acoperă canalul interior al colului uterin. Celulele glandulare sunt, de asemenea, prezente în interiorul uterului. Un rezultat AGC înseamnă că s-au găsit modificări în celulele glandulare care ridică semne de îngrijorare pentru prezența precancerului sau a cancerului.

Tratament

Nu există un tratament care să asigure eliminarea virusului din organism, odată ce infecția s-a produs, dar problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate (este important însă ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă timpuriu, când leziunea este în stadiu incipient). În cazul depistării unei infecții cu HPV, medicul specialist este cel care creează planul de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

De asemenea, este bine de știut că infecția cu HPV și persistența acesteia sunt favorizate de următorii factori de risc: fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, număr mare de nașteri, infecții cu transmitere sexuală co-existente, imunosupresia prin medicație sau prin boli pre-existente, utilizare prelungită de contraceptive orale.

Vaccinul anti-HPV

Imunizarea fetelor și băieților poate începe între 9 și 11 ani și este o măsură de prevenție la îndemână, recomandată tuturor dar cu atât mai mult celor care au antecedente de cancer în familie.

Vaccinul se administrează sub formă de injecții:

  • Pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, vaccinul HPV se administrează în 2 injecții într-un interval de la 6 până la 12 luni.
  • Pentru adolescenți și tineri (cu vârste între 15 și 26 de ani) se administrează în 3 injecții pe o perioadă de 6 luni. Pentru persoanele ale căror analize arată un sistem imunitar slab, primesc, de asemenea, 3 vaccinuri, inclusiv cele de 9-14 ani.

De reținut:

  • Da, HPV crește riscul apariției unor tipuri de cancer.
  • Virusul este comun și pentru majoritatea oamenilor nu provoacă probleme.
  • Un test pozitiv HPV NU înseamnă că aveți cancer
  • Vaccinarea anti-HPV poate ajuta la reducerea riscurilor de a face cancer.
  • Nu ezita să ceri ajutorul medicului de familie (în legătură cu administrarea vaccinului) și vorbește cu un psiholog specializat dacă ai îngrijorări sau traversezi o perioadă dificilă.

 

Resure bibliografice:

1. Cancer Research UK

2. Kidshealth.org

Citește mai mult

Cancerul bucal ar putea fi identificat mai rapid și ar putea fi tratat în 90% din cazuri.
Cercetătorii cred că au găsit elementul care favorizează dezvoltarea tumorilor pulmonare.
Studiile arată că suportul psihologic este esențial în această perioadă și să te bucuri din plin de beneficiile acestuia.
Acuratețea testelor de sânge naște noi speranțe în ceea ce privește screening-ul și detectarea precoce a cancerului colorectal.
Un studiu a demonstrat cum funcționează acest tratament miraculos.
Conștientizare și prevenție

Informații actualizate despre boala neoplazică

Citește articolele pe care specialiștii noștri le-au pregătit pentru tine, descoperă resurse și informații actualizate din zona de cercetare.

Abonează-te la newsletter

Rămâi permanent informat în legătură cu proiectele noastre, evenimentele pe care le organizăm dar și informații utile.