Informare

Cancerul oral, detectat în cabinet? Un test non-invaziv dă speranțe cercetătorilor

Cancerul bucal ar putea fi identificat mai rapid și ar putea fi tratat în 90% din cazuri.

Cancerul oral ar putea fi detectat încă de la prima vizită la dentist, spun cercetătorii britanici.

Aceștia au propus comunității științifice un dispozitiv ce promite o acuratețe de 92% în detectarea carcinomului cu celule scuamoase (OSCC) și peste 80% acuratețe în detectarea de displazii epiteliale orale (OED).

Studiul “proof-of-concept” realizat de cercetătorii de la Universitatea din Surrey vine la puțin timp după ce autoritățile au făcut public un raport care arată că au fost 8846 de cazuri de cancer oral diagnosticate în UK în ultimul an și 3034 decese cauzate de cancerul oral.

Potrivit aceluiași raport, numărul de cazuri de cancer bucal în Regatul Unit a crescut cu 34% în ultima decadă și s-a dublat față de acum 20 de ani, scrie Medscape. 

 

Un diagnostic timpuriu contribuie la scăderea mortalității cancerului oral

Identificarea cazurilor de cancer oral este încă un proces de durată în zilele noastre. Tocmai de aceea utilizarea unui test non-invaziv în cabinetele medicale care să identifice în stadiu incipient cancerul oral ar contribui la reducerea ratei mortalității, subliniază cercetătorii.

Studiul lor de tip “proof-of-concept” a încercat să evalueze aparatul de analiză DEPtech 3DEP.

Ei au folosit aparatul pentru a analiza biopsiile recoltate în timpul intervențiilor chirurgicale asupra a 40 de pacienți cu carcinom sau displazii demonstrate histologic și au comparat rezultatele cu mostre din 79 de cazuri non-canceroase (inclusiv cu leziuni benigne).

Potrivit studiului, sensitivitatea testului a fost de 86,8% și specificitatea de 83,6%. Analizarea în mod separat a mostrelor cu carcinom a contribuit la o acuratețe și mai înaltă, cu o sensitivitate de 90% și o specificitate de 94,5%.

Așadar, un astfel de test ar putea deschide o poartă către o mai bună detecție a cancerului oral, spun cercetătorii.  În primul rând, testul ar putea funcționa ca un posibil triaj în cabinetele de medicină primară. Acolo, pacienților care se prezintă cu leziuni li se poate spune dacă este cazul sau nu să continue investigațiile cu o biopsie.

 

Un instrument necesar

Dr. Hanya Mahmood, consilier științific pentru Asociația Britanică de Stomatologie, este de părere că ideea unui test non-invaziv este binevenită. 
“Dentiștii sunt adesea în prima linie de diagnosticare a cancerelor orale, având în vedere că fac această evaluare de rutină pentru fiecare pacient. Ca și în alte forme de cancer, cu cât este depistat mai devreme, cu atât e mai bine.”

Dezvoltarea tehnicilor non-invazive care să vină ca un ajutor în această diagnoză ar fi binevenite, dar – așa cum recunosc și autorii studiului -, descoperirile lor sunt preliminare. Este mult prea devreme să putem spune cât de eficient ar fi acest test în utilizarea de zi cu zi.

Diagnoza cancerelor orale înainte ca acestea să avanseze este o operațiune complexă și subiectivă, chiar și atunci când sunt utilizate metode histopatologice convenționale. Tocmai de aceea privim cu interes să vedem dacă evaluările ulterioare ale acestui instrument de testare clinică vor valida capacitatea sa de diagnoză și acuratețea”, a afirmat Dr Hanya Mahmood pentru Medscape News UK.

“Anual, peste 300.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer oral la nivel mondial, o boală cu o mortalitate alarmantă, de 50%. Acest fapt sugerează că nu există unelte suficiente la îndemâna comunității științifice pentru a identifica acest cancer oral suficient de devreme. De aceea sperăm că testul deschide calea către o diagnoză clinică mai eficientă pentru această boală groaznică”, spune Dr. Fatima Labeed, lector de anatomie la Universitatea din Surrey și co-autor al studiului.

Potrivit sistemului de sănătate publică din UK (NHS), cele mai frecvente forme de cancer oral apar la nivelul limbii, al membranelor bucale, pe cerul gurii, pe buze și gingii. Mai puțin frecvente sunt cele de la nivelul glandelor salivare, amigdale sau faringe.

OSCC este cea a mai comună formă, fiind responsabilă pentru 90% dintre cazuri. În același timp, două treimi dintre cazurile de cancer oral se dezvoltă la adulți cu vârsta de peste 55 de ani. Trei dintre cauzele principale sunt tutunul, alcoolul și infecția cu HPV (cea din urmă fiind întâlnită mai degrabă la pacienții mai tineri).

 

Prevenția este cea mai bună armă împotriva cancerului oral

Adevărata problemă este, însă, faptul că mulți pacienți se prezintă la cabinetul stomatologic abia când forma locală de cancer oral ajunge în stadiu avansat.

Specialiștii subliniază că, dacă este diagnosticat din timp, cancerul oral este complet tratabil în 9 din 10 cazuri, cu o simplă intervenție chirurgicală. Dar, odată cu trecerea timpului șansele de supraviețuire scad până la 60% dacă pacientul se prezintă cu cinci ani mai târziu, spre exemplu.

“Stadiul avansat la momentul diagnosticării este unul dintre principalii factori care contribuie la rata mare de mortalitate în cazurile de cancer oral în ciuda accesibilității mucozității orale pentru investigații clinice. Asta se întâmplă pentru că o majoritate semnificativă a pacienților se prezintă cu boala aflată în stadiu destul de înaintat”, spun cercetătorii.

Așadar, până când testul non-invaziv își demonstrează eficiența în fața comunității științifice, o idee bună ar fi să mergem regulat la cabinetul stomatologic pentru că, iată, și ei pot detecta cancerul oral înainte să fie prea târziu.

Citește mai mult

În această perioadă a sărbătorilor de Crăciun, este important să recunoaștem că, în ciuda bucuriei care ne înconjoară, este posibil să simți o serie de emoții mai dificile. Este perfect

terapie hormonală

Speaker: Dr. Virginia Lazăr | Host: Psiholog Titiana Perfect | 2 octombrie 2024 *transcriere webinar PARTEA I – Prezentare Numele meu este Virginia Lazăr și sunt medic primar obstetrică și

Stigmatizarea și impactul acesteia asupra pacientului oncologic

Atunci când primiți diagnosticul de cancer, este natural să vă simțiți copleșiți. În afară de provocările medicale, mulți pacienți se confruntă cu probleme emoționale și sociale semnificative, inclusiv stigmatizarea. Studiul

Cercetătorii cred că au găsit elementul care favorizează dezvoltarea tumorilor pulmonare.
Studiile arată că suportul psihologic este esențial în această perioadă și să te bucuri din plin de beneficiile acestuia.
HPV este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial.
Conștientizare și prevenție

Informații actualizate despre boala neoplazică

Citește articolele pe care specialiștii noștri le-au pregătit pentru tine, descoperă resurse și informații actualizate din zona de cercetare.

Abonează-te la newsletter

Rămâi permanent informat în legătură cu proiectele noastre, evenimentele pe care le organizăm dar și informații utile.