Pe 15 februarie este Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În fiecare an, această zi subliniază nevoia de recunoaștere rapidă a semnelor care ar putea salva vieți și totodată din păcate, greutatea acestei boli. Este o zi a conștientizării ravagiilor pe care această boală o face în lume, a dificultăților pe care le traversează cei care sunt atinși de ea și a nevoii de sprijin pe care cei suferinzi și familiile lor o au.
Tipurile de cancer și prognosticuri
Incidența cancerului infantil e în creștere de la an la an în ultimii 25 de ani. În ciuda progreselor mari în cercetarea pentru unele tipuri de cancer la copil, cancerul încă ucide mai mulți copii și tineri adulți cu vârste cuprinse între 1 și 20 de ani decât orice altă boală – mai mult decât SIDA, astmul, diabetul și fibroza chistică combinate!
Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore și peste 100 de subtipuri. Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii.
Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic și tumorilor mușchilor, rinichilor și sistemului nervos. Fiecare dintre acestea se comportă diferit. Cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive. Vârsta medie pentru cancerul la copil este de șase ani. Copiii au adesea un stadiu mai avansat de cancer atunci când sunt diagnosticați pentru prima dată. La 80% dintre copii cancerul este descoperit abia când s-a răspândit în zone îndepărtate ale corpului.
Trei tipuri de cancer infantil reprezintă majoritatea cazurilor la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani:
• leucemie – 32%
• cancer la creier și sistemul nervos central – 19%
• limfoame – 11%
Progresele majore ale tratamentului din ultimele decenii, au făcut ca 85% dintre copiii cu cancer să supraviețuiască acum în medie 5 sau mai mulți ani. Față de mijlocul anilor 70, când rata de supraviețuire de 5 ani era de aproximativ 58%, reprezintă totuși un progres uriaș. Cu toate acestea, ratele de supraviețuire pot varia foarte mult în funcție de tipul de cancer și de alți factori.
Cauzele majorității cancerelor infantile sunt necunoscute (într-o mare măsură, factorul genetic jucând un rol puternic) și nu pot fi prevenite decât prin încurajarea unor obiceiuri de viață sănătoase pe care le putem cultiva ca părinți: hrană sănătoasă, mișcare în aer liber, interacțiune socială sănătoasă.
Ce ar trebui să ne dea de gândit?
Detectarea cancerului infantil prin înțelegerea semnelor timpurii poate crește șansa supraviețuirii. Detectarea precoce poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea vieții copiilor, permițând medicilor să pună copiii și familiile lor în contact cu alte servicii de asistență.
Un nodul inexplicabil, fermitate sau umflătură oriunde în corp, durere de burtă (abdominală) sau umflătură care nu dispare, dureri de spate sau osoase care nu dispar sau dureri care trezesc copilul noaptea; crize inexplicabile sau modificări ale comportamentului și dispoziției copilului.
Consecințele
Cancerul are multe consecințe pentru copil. Este în general acceptat că două treimi dintre supraviețuitorii de cancer în copilărie vor avea cel puțin un efect secundar cronic sau prelungit ca rezultat al tratamentului. Aceste efecte secundare sunt numite efecte tardive, ele includ:
• anomalii funcționale cardio-pulmonare endocrine, renale sau hepatice
• probleme de reproducere
• deficiențe neurocognitive
• dificultăți psihosociale
• dezvoltarea cancerelor ulterioare.
Tratamente
De cele mai multe ori, copiii sunt tratați cu terapie multimodală intensivă care include chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale.
Pe lângă aceste intervenții direcționate pe suferința fizică în sine, suportul psihologului poate avea o însemnătate foarte mare, atât in sprijinirea pacientului, cât și a aparținătorilor.
Fundația Happy World este dedicată trup și suflet acestei misiuni de a susține, de a ghida, de a da putere în lupta cu cancerul.
Ajutorul oricărui contributor este inestimabil în astfel de situații și te încurajăm să adaugi și tu propria contribuție direcționând cei 3,5% din venitul obținut de tine anul trecut. Vei pune astfel umărul la construirea mai multor grupuri de sprijin pe lângă cele gratuite pe care noi le oferim, la realizarea mai multor sesiune de terapie astfel încât să putem acoperi cât mai mult din nevoile celor care nu dispun de resursele necesare pentru a beneficia de astfel de servicii.
Sursa: (https://www.cancer.gov/research)